



CAPACITY BUILDING WORKSHOP ON CHILD LABOUR: COMMUNICATION WITH CHILDREN AT RISK OF/ IN SITUATIONS OF CHILD LABOUR

29TH - 30TH NOVEMBER 2022

PROGRAMME

VENUE: Hilton Hotel and Conference Centre, Port of Spain, Trinidad and Tobago

Objective: To sensitize and equip participants (labour and OSH inspectors and other relevant officials) with information and practical knowledge on the psychosocial and legal considerations involved in communicating with children and teenagers, who may be suspected or actual victims of child labour or its worst forms.



29 NOVEMBER (DAY 1)

TIME	SESSION
08:00- 08:55	Arrival and Registration
09:00- 09:15 (15 mins)	 Opening Remarks, Ms. Kevar Williams, Permanent Secretary (Ag)/ Deputy Permanent Secretary, Ministry of Labour Remarks, Ms. Sharon Morris-Cummings, Director Ag., Children's Authority
09:20- 9:40 (20 mins)	 Introductions Facilitator: Resel Melville, ILO, National Project Coordinator, Regional Initiative Latin America and the Caribbean Free of Child Labour Overview of programme Introduction of Trainers/Presenters Introduction of Participants
09:40- 10:00 (20 mins)	 International and Regional Frameworks on Child Labour and its worst forms (WFCL) Presenter: Resel Melville, National Project Coordinator, Regional Initiative Latin America and the Caribbean Free of Child Labour, ILO Caribbean Office International Conventions/Labour Standards + key definitions of CL and WFCL The ILO Regional Initiative and 'Programme for Acceleration of Eradication of Child Labour" (Regional Strategy 2022-2025) Q&A
10:00- 10:45 (45 mins)	National Legislative and Institutional Frameworks to Combat Child Labour Presenter: Farouk Mohammed, Chief Labour Inspector Specialist, Labour Inspectorate Unit, Ministry of Labour - National child labour context (situation in T&T work of national steering committee;



International Labour Organization



	 results of 2022 perception survey etc.) Overview of relevant national legislation on child labour/child protection Mandates, structure and functions of the Labour Inspectorate; strategic compliance approach to tackling Child Labour Q&A
10:45- 11:00	Coffee Break (15 mins)
11:00-12:00 (60 mins)	 TECHNICAL SESSION (Children's Authority) Facilitators: Marlon Bascombe, Manager (Ag) – Investigations and Intervention Unit CATT Renee Joseph, Legal Services Manager, CATT Mandate of the Children's Authority Legislation guiding the Children's Authority
12:00- 12:45	Lunch (45 mins)
13:00- 15:00 (120 mins)	 TECHNICAL SESSION (Children's Authority) Facilitators: Rosemarie Teesdale-Williams, Acting Manager of the Investigations and Interventions Unit- South, CATT Shantel Goolcharan, Investigation and Intervention Team Lead The Interview Protocol (CATT)
15:00-15:15	Wrap-up Day 1

30 NOVEMBER (DAY 2)

TIME	SESSION
08:00- 08:55	Arrival and Registration
09:00- 09:15	Recap DAY 1
9:15- 11:15	 TECHNICAL SESSION (Children's Authority) Facilitators: Rosemarie Teesdale-Williams, Acting Manager of the Investigations and Interventions Unit- South, CATT Ms. Makeda Alexander - Social Worker/ Forensic Interviewer Practical exercises (Simulation, assessment, discussion.)
11:30	Wrap-up Day 2